User Tools

Site Tools


orth_aaneenlos_in_jager

Aaneen of los geschreven lidwoordnamen: de beroepsnaam 'jager'

Vraagstelling

Spelling in één of twee woorden van lidwoordnamen gevormd met jager(e).

Gegevens

Type De Jager(e):
Tokens: de Jager (7683) De Jaeger (1524) De Jaegher (646) de Jaeger (212) De Jaeghere (198) De Jaegere (190) De Jagher (19) de Jagher (15) de Jaegher (9) De Jager (9) De Jagere (5)

Type Dejager(e):
Tokens: Dejaeghere (449) Dejaegher (441) Dejaeger (294) Dejaegere (254) Dejager (150) Dejagere (85) Dejaghere (8) DeJaeghere (6) DeJaegher (5) Dejagher (5)

Kaart

Commentaar

De beroepsnaam jager heeft in het hele taalgebied aanleiding gegeven tot familienaamvorming, in het grootste gedeelte ervan door voorvoeging van het lidwoord de. Om die reden geeft deze kaart een goed beeld van het gebied waarin dergelijke meerlettergrepige lidwoordnamen aaneengeschreven worden: in West-Vlaanderen, de regio die historisch de nauwste banden heeft met Frankrijk, dat eveneens aaneengeschreven familienamen heeft, bijv. Lefevre, Legrand, Leloup.
Het gebied met aaneengeschreven vormen is kleiner dan bij de eenlettergrepige diernamen vos en wolf, maar vergelijkbaar met poorter. In het zuidoosten van Brabant is er een tweede concentratie van in één woord gespelde familienamen van het type Dejager(e), die vermoedelijk zowel aan nabijheid van de Romaanse taalgrens als aan migratie uit West-Vlaanderen toe te schrijven is.

Andere variatie

Morfologische variatie: zie jager
Fonologische variatie: zie aa / ee in de beroepsnaam 'jager'
Fonologische variatie: sjwa-apocope in de beroepsnaam 'jager'
Spellingvariatie: zie ae / a in de beroepsnaam 'jager'
Spellingvariatie: zie g / gh in de beroepsnaam 'jager'

Ann Marynissen

orth_aaneenlos_in_jager.txt · Last modified: 2023/11/24 15:32 by ann

Donate Powered by PHP Valid HTML5 Valid CSS Driven by DokuWiki