Familienamenatlas

Verschillen

Dit geeft de verschillen weer tussen de geselecteerde revisie en de huidige revisie van de pagina.

Link naar deze vergelijking

Beide kanten vorige revisieVorige revisie
Volgende revisie
Vorige revisie
inleiding [2024/08/23 14:01]
ann
inleiding [2024/08/23 14:10] (huidige)
ann
Regel 19: Regel 19:
  
 Als je een overzicht wilt van bijvoorbeeld alle types spellingvariatie die onderzocht zijn, klik dan op de beginpagina op het deel [[Orthografie]], vervolgens bijv. op [[sp_ck_kk|Spellingvariatie c / k / ck / kk]], kies daarna één van de lexemen waarin deze spellingvariatie is behandeld, bijv. [[orth c/k in koopman|c / k in de beroepsnaam 'koopman']].\\ Als je een overzicht wilt van bijvoorbeeld alle types spellingvariatie die onderzocht zijn, klik dan op de beginpagina op het deel [[Orthografie]], vervolgens bijv. op [[sp_ck_kk|Spellingvariatie c / k / ck / kk]], kies daarna één van de lexemen waarin deze spellingvariatie is behandeld, bijv. [[orth c/k in koopman|c / k in de beroepsnaam 'koopman']].\\
-De delen [[Fonologie]], [[Morfologie]] en [[Lexicon]] zijn op dezelfde manier toegankelijk. De blauwe links verwijzen naar webpagina's met kaarten en commentaren, de rode links (nog) niet.+De delen [[Fonologie]], [[Morfologie]] en [[Lexicon]] zijn op dezelfde manier toegankelijk. De blauwe links verwijzen naar webpagina's met kaarten en commentaren.
  
 Het hoofdstuk [[Categorieën familienamen]] biedt een overzicht van lexicale motiefgroepen en grammaticale types en hun verspreiding in het Nederlandse taalgebied. Het hoofdstuk [[Categorieën familienamen]] biedt een overzicht van lexicale motiefgroepen en grammaticale types en hun verspreiding in het Nederlandse taalgebied.
Regel 34: Regel 34:
 Het Nederlandse materiaal bevat alle familienamen (314.000 in totaal), met aanduiding van het aantal naamdragers per gemeente, die omstreeks 5 september 2007 bij de Gemeentelijke Basisadministratie van de Nederlandse gemeenten geregistreerd waren. Ik dank van harte Leendert Brouwer (Centraal Bureau voor Genealogie, Den Haag) en dr. Gerrit Bloothooft (Univ. Utrecht) voor het ter beschikking stellen van dit materiaal voor wetenschappelijke doeleinden. Het Nederlandse materiaal bevat alle familienamen (314.000 in totaal), met aanduiding van het aantal naamdragers per gemeente, die omstreeks 5 september 2007 bij de Gemeentelijke Basisadministratie van de Nederlandse gemeenten geregistreerd waren. Ik dank van harte Leendert Brouwer (Centraal Bureau voor Genealogie, Den Haag) en dr. Gerrit Bloothooft (Univ. Utrecht) voor het ter beschikking stellen van dit materiaal voor wetenschappelijke doeleinden.
  
-Ingenieur Sebastiaan Marynissen (Whisthub BV) ontwikkelde op maat gemaakte karteersoftware voor dit materiaal, waarmee variabelenkaarten worden getekend met in grootte variërende cirkeldiagrammen met kleuren, die de frequentie en verspreiding van de geselecteerde naamtypes in het Nederlandse taalgebied weergeven, naar het model van de kaarten in de //Deutscher Familiennamenatlas//.+Ingenieur Sebastiaan Marynissen (https://Whisthub.com) ontwikkelde op maat gemaakte karteersoftware voor dit materiaal, waarmee variabelenkaarten worden getekend met in grootte variërende cirkeldiagrammen met kleuren, die de frequentie en verspreiding van de geselecteerde naamtypes in het Nederlandse taalgebied weergeven, naar het model van de kaarten in de //Deutscher Familiennamenatlas//.
  
-Tenzij anders aangegeven, wordt geopteerd voor kaarten met relatieve frequenties (d.w.z. procentuele weergave van het aantal naamdragers in verhouding tot het totale inwoneraantal van de gemeenten), met als ondergrens vijf naamdragers per gemeente. Bij de karteringswijze met relatieve frequenties tekenen de kerngebieden van de contrasterende naamtypes zich scherp af+Tenzij anders aangegeven, wordt geopteerd voor kaarten met relatieve frequenties (d.w.z. procentuele weergave van het aantal naamdragers in verhouding tot het totale inwoneraantal van de gemeenten), met als ondergrens vijf naamdragers per gemeente. Bij de karteringswijze met relatieve frequenties worden de kerngebieden van de naamtypes scherp afgelijnd
  
 Wie de verspreiding van afzonderlijke familienamen wil opzoeken, kan terecht op de websites https://familienaam.be (voor België) en https://www.cbgfamilienamen.nl/nfb/ (voor Nederland), waarvoor hetzelfde materiaal is gebruikt als voor deze atlas. Wie de verspreiding van afzonderlijke familienamen wil opzoeken, kan terecht op de websites https://familienaam.be (voor België) en https://www.cbgfamilienamen.nl/nfb/ (voor Nederland), waarvoor hetzelfde materiaal is gebruikt als voor deze atlas.

© 2025   Ann Marynissen
Laatst gewijzigd: