Familienamenatlas

Verschillen

Dit geeft de verschillen weer tussen de geselecteerde revisie en de huidige revisie van de pagina.

Link naar deze vergelijking

Beide kanten vorige revisieVorige revisie
Volgende revisie
Vorige revisie
algemeenfonol [2022/04/01 09:37]
ann
algemeenfonol [2022/04/01 15:34] (huidige)
ann
Regel 21: Regel 21:
 Ten eerste evolueren de familienamen niet meer sinds hun vastlegging in de Franse tijd, ruim 200 jaar geleden. De moderne dialecten daarentegen, mondelinge vormen van taal, hebben zich al die tijd vrij kunnen ontwikkelen. Familienamen zijn versteende, historische taalvormen, die een ouder taalstadium weergeven dan de soortnamen waarmee ze zijn gevormd.\\ Ten eerste evolueren de familienamen niet meer sinds hun vastlegging in de Franse tijd, ruim 200 jaar geleden. De moderne dialecten daarentegen, mondelinge vormen van taal, hebben zich al die tijd vrij kunnen ontwikkelen. Familienamen zijn versteende, historische taalvormen, die een ouder taalstadium weergeven dan de soortnamen waarmee ze zijn gevormd.\\
 Ten tweede blijkt men, vooral in Nederland, bij het registreren van de familienamen een aantal dialectkenmerken uit de naamvormen te hebben weggewerkt. Ten tweede blijkt men, vooral in Nederland, bij het registreren van de familienamen een aantal dialectkenmerken uit de naamvormen te hebben weggewerkt.
 +
 +Zie ook over dit thema, met hoofdstukken over alle Nederlandse en Vlaamse provincies: \\
 +De Tier, Veronique & Ann Marynissen (red.) (2001): //Van de streek. De weerspiegeling van dialecten in familienamen. Het dialectenboek 6.// Groesbeek: Stichting Nederlandse Dialecten. 416 p.
 +
 +
 +Ann Marynissen

© 2025   Ann Marynissen
Laatst gewijzigd: