Inhoud

Morfologische variatie bij de beroepsnaam 'dekker'

Kaart

Vraagstelling

De variatie in de morfologische structuur van familienamen die het lexeem dekker bevatten, wordt gekarteerd. De vier types zijn:

  1. het type met voorgevoegd lidwoord in de nominatief: De Dekker
  2. het type met voorgevoegd lidwoord in de accusatief: Den Dekker
  3. het type met de genitiefuitgang -s: Dekkers
  4. het nominatieftype zonder lidwoord en zonder uitgang: Dekker

Commentaar

Het beroep van dakdekker, de vakman die daken met leien bedekte, was populair: in iedere gemeente wonen mensen die hun familienaam aan dit nog steeds onontbeerlijke beroep te danken hebben. Vooral in Noord-Holland telt deze naam veel naamdragers, in verhouding tot het totale inwonertal van de gemeenten.
De kaart toont de drie gebieden waarin de hoofdtypes verspreid zijn: in het zuidwesten overheerst het lidwoordtype De Dekker, in het zuidoosten het genitieftype Dekkers en ten noorden van de Grote Rivieren en bij deze naam ook in Zeeland, is het type Dekker het dominante. Het voorgevoegde lidwoord de kan bij namen die met een klinker of een van de medeklinkers h, b, t, d of r beginnen, ook de vorm van de accusatief, met buigings-n, aannemen. Het kerngebied van de den-namen is het Zuid-Hollandse Rivierengebied (Marynissen 1995: 156-159). De familienamen Den Dekker komen vooral voor op de grenzen tussen de drie hoofdgebieden, van Zeeland tot Gelderland.

Andere variatie

Spellingvariatie: zie ck / kk in de beroepsnaam 'dekker'
Spellingvariatie: zie de beroepsnamen 'Dedekker' / 'De Dekker'

Gegevens

Type Dekker:
Tokens: Dekker (28145) Decker (278)

Type De Dekker:
Tokens: De Decker (3894) Dedecker (722) De Deckere (129) de Decker (122) De Deckker (96) de Deckere (67) Dedeckere (59) De decker (52) De Dekker (42)

Type Dekkers:
Tokens: Dekkers (8685) Deckers (5316)

Type Den Dekker:
Tokens: den Dekker (1501) den Decker (12)

Ann Marynissen